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Land Registrar 
The Land Registry 
Queensway Government Offices 
28/F.， 66 Queensway 
Hong Kong

Attn: Mr Kim Salkeld

Dear Mr Salkeld 

Land Titles Bill

Thank you for your letter o f 24 December 2001 addressed to the President of The Hong Kong 
Institute of Surveyors. The Institute has the following comments on the Land Titles Bill.

The revised Land Titles Bill has, to some extent, incorporated our past comments but still falls 
short o f our expectation. In principle, we maintain that a correct description of the land parcel 
is as important as the correct record of the landowners. Whenever a land lot is converted from 
the deed registration system to the title registration, an accurate land boundary plan should be 
prepared as part o f the conversion action to support the new system. Accordingly, we have 
comments on various parts of the revised land titles bill as follows, same paragraph numbering 
system being used for easy reference:-

Para. 10(d)， The certification of a good title must be supported by an accurate land 
boundary plan prepared by an Authorized Land Surveyor.

Para. 11. Hitherto, many land boundary plans for improving the definition of the
boundary record, e.g. a coordinated boundary plan as the enhanced definition 
of a DD land lot, have been left idle without admitted for record. On 
conversion to the land titles registration, these plans must be recognized in their 
proper perspective and be included in the converted documents.

Para. 13 (a), The comment on para. 10 (d) applies.

Para. 15. Loss o f land area through fraud of any other person or mistake of the Land
Registry staff should also be covered by the Indemnity Fund. This should not 
apply to the apparent shortage of area in square feet as converted from the 
equivalent acreage in the past as this exercise of changing measurement units is 
altogether a different matter.
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Para. 16 (b), This should be made an additional provision to para. 10. (d) which should have 
been amended as commented above.

Para. 16 (c), The land lot owner must allow the boundaries of his lot be surveyed. Lots held 
under Block Government Lease are particularly in need of an up-graded 
definition. What has been drafted in this revised bill exactly defeats our 
suggested objective.

Para. 16 (g), Comment on para. 15 applies.

Lastly, apart from the comments, we would take this opportunity to suggest that our corporate 
members in the General Practice Division be allowed to provide conveyancing services of 
properties when the new system comes into operation. We are confident that our fellow 
General Practice Surveyors with their relevant training will serve the community on general 
property conveyancing in a professional manner.

Should you wish to have further discussion with us, please contact our Mr. Gordon Ng on 2526 
3679.

Yours faithfully

A \qx Wong 
Hon. Secretary

c.c. President - Mr. Chan Hak #2117 0431
LSD, Chairman - Mr. Wong Chung Hang #2310 8985
GPD, Chairman - Mr. Alexander Lam #2869 7372


